Hans Burgman (1928-2022); priester, filosoof, Mill Hill missionaris. Founder van de projecten van KUAP Pandipieri in Kisumu, Kenia. Op deze pagina vindt u (links naar) boeken en artikelen van de hand van Hans Burgman en interviews die met hem gehouden zijn. Zo geven we de ‘Pandi-filosofie’ en inspiratie door. Ga hier naartoe voor een overzicht van zijn bijzondere levenspad.
Geloofsgesprek RKK met Hans Burgman – ter gelegenheid van zijn 60-jarig priesterjubileum
Geloofsgesprek met Hans Burgman, priesterzoon van Hengelo, missionaris uit Twente. Een priesterzoon die de wereld als zijn werkplek kiest. Een jongen van de eigen parochie die de allerarmsten opzoekt maar de band met zijn Twentse wortels nooit vergeet. Een missionaris die op traditionele manier ooit naar de derde wereld afreisde maar op vernieuwende manier leerde denken en zo ook veel teruggaf aan Nederland.
Het gaat allemaal om Hans Burgman, priesterzoon van Hengelo, missionaris uit Twente die in Kenia een nieuw leven ontdekte. Zijn verhaal staat centraal. En daarin overheerst de passie. Want ook al is Burgman op hoge leeftijd gekomen, zijn droom duurt voort. En die droom komt er op neer om de wereld van hier en daar met elkaar te verbinden. Die werelden zijn gelijk. Ze kunnen van elkaar leren. De spiritualiteit speelt daar een belangrijke rol. Het geloof van de mensen in Kenia heeft Hans Burgman gevormd, het geloof daar heeft hem diep geraakt. Dat wil hij teruggeven aan de mensen van Hengelo. Werelden die verbonden zijn, spiritualiteit van daar naar hier. Dat is het leven van Hans Burgman in een notendop.
Hij heeft er op een feestelijke zondag in augustus over gepreekt, hij vierde toen zijn 60-jarig priesterfeest. Maar hij heeft er ook over gepraat in het geloofsgesprek. Op zijn kamer van de paters Mill Hill in Oosterbeek bleef Hans Burgman vol vuur spreken over zijn leven als missionaris. Dat loopt nog steeds door. Want de ouderdom krijgt hem niet in de greep. Inmiddels is Burgman teruggekeerd naar Kenia om daar verder te werken aan zijn opdracht om twee werelden te verbinden.
Bron: KRO (oktober 2013)
Interview met Hans Burgman – over de camino
Hans Burgman liep de camino meerdere malen. Over zijn camino van 1996-’97 schreef hij het bekende boek Losgelopen woorden. Voetnoten bij een kleine dood. Het past in de reeks van boeken die gaan over de weg naar binnen. Dit interview heeft dit boek als leidraad. De vraag óf – en zo ja waarnaar- pelgrims op zoek zijn zal daarbij uitgangspunt zijn.
Door Leo Jacobs en Leo Baeten van het Nederlands genootschap van Sint Jacob.
Losgelopen Woorden
Al wie te voet naar Santiago de Compostela gaat, laat even alles liggen om een nieuwe wereld binnen te treden. Hij raakt ook aan het zwerven door zijn eigen innerlijke landschap: hij verwijlt weer bij wat hij lang geleden deed en dacht, en dwaalt rond in ‘het arsenaal der ongeleefde dingen’. Geen wonder dat men deze tocht in de Middeleeuwen wel La petite mort noemde, de kleine dood.
Op 2 februari 1996 begon Hans Burgman zijn tocht in Roosendaal, met een Bijbel, een filosofieboekje en een dichtbundel van Rilke. Eind mei arriveerde hij in Santiago. Zijn terugweg voerde hem door de hete Provence en over de hoogste Alpenpassen. In november keerde hij na een wandeling van zesduizend kilometer terug in zijn geboorteplaats Hengelo.
Negen maanden lang had hij zich aan een mentaal programma gehouden: de geschiedenis van de filosofie systematisch doordenken, biddend mediteren, het evangelie volgens Marcus memoriseren en religieuze problemen overwegen. De neerslag van dit alles verzamelde hij in dit dagboek.
Hans Burgman (1928), priester en filosoof, is als missionaris werkzaam in Kenya, waar hij in de achterbuurten van Kisumu projecten leidt op het vlak van scholing, gezondheidszorg, gedragsverandering en godsdienstige bezieling. Van zijn hand verscheen in 1990 The Way the Catholic Church Started in Western Kenya.
In 1995 leidde hij een karavaantocht van Mombasa naar Kampala om het eeuwfeest van de Mill Hill-missionarissen in Oost-Afrika te vieren. Ter voorbereiding had hij de hele route eerst zelf gelopen.
Dagboek van een pelgrim
Dit is het reisverslag van de eerste Nederlandse pelgrim die in de moderne tijd vanuit Nederland naar Santiago de Compostela is gelopen. In de zomer van 1969. Het laat zien hoe de pelgrim zich eenzaam aan een onbekend avontuur waagt, hoe hij al lopende leert, hoe gastvrij mensen kunnen zijn, of niet. De auteur is een missionaris van Mill Hill, priester, tevens filosoof, en schrijver. Later heeft Hans Burgman (1928) nog vele voettochten gemaakt, met name zijn grootste van 1996, weer naar Compostela, nu 6 000 kilometer vanwege grote omwegen; en riskanter vanwege een kunstheup. Het verslag van deze laatste tocht is ook bij Pumbo.nl. te krijgen onder de naam Losgelopen Woorden.
Kruisweg Kisumu
Kruisweg Kisumu vertelt het lijdensverhaal van Jezus Christus, met teksten van Hans Burgman en staties geschilderd door studenten van de Mwangazi Art School. Kruisweg Kisumu is te bestellen en af te halen bij Hans Burgman. Prijs: €15,-. Opbrengsten komen ten goede aan het OMA-project.
Kisumu Kroniek
Vanaf zijn tijd in Kisumu schrijft Hans Burgman brieven, kronieken, naar vrienden in Nederland. Beschouwingen over het leven, daar en hier. Lees hier de laatste kroniek.
Folder OMA-project
Als u op de afbeeldingen klikt kunt u de folder in PDF-versie openen en downloaden.