Terwijl de straten nog bezaaid zijn met kleurige herfstbladeren, bereidt Bergeijk zich voor op de feestelijke decembermaand. Maar we vergeten niet dat het niet overal feest zal zijn. Veel vrijwilligers hebben zich gemeld om bij de voedselbank en de kringloopwinkel te zorgen voor inwoners die dat nodig hebben. Vluchtelingen worden wegwijs gemaakt om zich in ons midden thuis te voelen en ze worden geholpen om die moeilijke Nederlandse taal te leren.
Aan leden van onze werkgroep wordt deze weken vaak gevraagd hoe het nu gaat met Kisumu. Iedereen heeft de beelden van de ongeregeldheden rondom de verkiezingen wel gezien. Veel mensen vragen ons bezorgd of de projecten wel door kunnen gaan. We vertellen dat we contact houden met Kisumu en dat ons meeleven met hun zorgelijke situatie erg gewaardeerd wordt. Niet alleen onze financiële steun is belangrijk, maar ook onze vriendschap. We zijn immers als jumelage met elkaar verbonden.
Intussen hebben wij, Anne Boomers, Anne Handel, Theo en Marijke Schoenmakers, weer een bezoek gebracht aan basisschool De Zonnesteen. Nu kozen we voor het thema ‘Dieren hier en daar’.
Anne Handel ging de groepen 1 en 2 binnen met een grote mand exotisch fruit. Zij speelde het boekje ‘Nandi’s Verrassing’ na. De kleuters mochten Afrikaanse dieren spelen die stiekem al dat prachtige fruit uit de mand wegpikten. De leuke tekeningen en het verhaal werden eerst op het grote scherm vertoond. De kinderen aten tenslotte de partjes mandarijn. Anne merkte op dat Kisumu zelfs bij de kleintjes in Bergeijk al een begrip is.
Ik heb mij ontfermd over de groepen 3 en 4. Eerst liet ik een kort filmpje van de ‘Big Five’ zien. Moeiteloos werden de namen van de getoonde dieren opgenoemd. Om ter vergelijking een Europees groepje dieren te presenteren, kwam een afbeelding van de Bremer Stadsmuzikanten van pas. Ik vertelde het sprookje van Grimm waarin de ezel, de hond, de kat en de haan hoofdfiguren zijn. Ik gaf de kinderen een zelfgemaakt boekje met kleurige plaatjes en eenvoudige invul- en tekenopdrachtjes. De kinderen van groep 3 hebben pas sinds enkele maanden leren lezen en schrijven. Bij het invullen van de Big Five zag ik dus met plezier enkele oolievanten en sjirafen voorbijkomen. De tekeningen van een Bergeijk-Kisumu fantasiedier resulteerde in koeien met slurven en zebra’s met hertengeweien.
Anne Boomers had haar verzameling Afrikaanse dierenbeeldjes meegenomen naar de groepen 5 en 6. Omdat de slagtanden van de olifant ontbraken, had ze van lucifers heel geloofwaardige slagtanden gemaakt. De dieren werden benoemd en het materiaal, onder meer zeepsteen, werd behandeld. De kinderen bekeken een filmpje van Safari Animals, waarbij vooral gelet moest worden op de houding en de gebaren van de dieren. De kinderen moesten daarna in groepjes dieren uitbeelden en raden welk dier bedoeld werd. Veel hilariteit, vooral bij twee jongens die een paar vechtende giraffen uitbeeldden (gezien in een film van Freek Vonk). Er werd veel gelachen, ook om het raadsel van een leerling: wat is het schoonste dier? Antwoord: de hygieëna.
Theo behandelde in de groepen 7 en 8 de Big Five van Afrika en vijf dieren die in Nederland in het wild leven: het edelhert, de ree, het wildzwijn, de bever en de zeehond. De leefgebieden van al deze dieren, hun eigenschappen en eetgewoontes kwamen aan de orde. De groeiwijze van de hoorns van de runderen, onder meer de buffel en de koe en die van de neushoorn. Eigenschappen van de katachtigen werden besproken, en ook hun snelheid en springhoogte. De bijzonderheden van de olifant waren een heel dankbaar onderwerp. De kinderen waren heel geïnteresseerd en verwerkten de vragen op het werkblad. Daarin werd ook een berekening gevraagd van de snelheid van de mens in vergelijking met die van de dieren. Tijdens de les werden veel vragen gesteld en eigen belevingen gedeeld met de groep.
We kijken met een goed gevoel terug op onze ervaringen en zullen onze schoolbezoeken in het volgend jaar met plezier hervatten.
Namens onze werkgroep wens ik al onze Pandipieri vrienden vrede en geluk voor de kerstdagen en voor het nieuwe jaar 2018.
Marijke Schoenmakers